Eikö uni tule? 5 keinoa saada unirytmi kohdilleen

Hyvä uni valmistellaan jo päivällä. Näiden viiden vinkin ansiosta voit lopettaa sängyssä pyörimisen ja herätä virkeämpänä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Arvosta untasi.

Kun ymmärrät, miten tärkeää uni on hyvinvoinnillesi, haluat laittaa sen tärkeyslistasi kärkeen.

2. Rytmitä ruokailusi.

Syö useampi ateria säännöllisesti pitkin päivää, niin vireystila pysyy korkealla koko päivän ja väsymys lisääntyy iltaa kohden.

3. Vältä iltatreenejä.

Mieti, sopiiko illalla treenaaminen omaan unirytmiisi. Iltavirkuilla kovaa treenaaminen voi venyttää nukahtamisaikaa jopa kahteen asti yöllä.

4. Tottele väsymystä.

Kuuntele kehoasi ja mene sänkyyn heti, kun väsymys tulee. Silloin nukahdat helpoiten.

5. Valmista hyvä uni illalla.

Suunnittele iltapuuhasi niin, että ne tähtäävät hyvään nukkumiseen: syö jotain hiilihydraattipitoista, sulje puhelin, lue ja rauhoitu… Uni on päivän jatkumo.

Eikö uni siltikään tule?

Jos unet jäävät hyvistä yrityksistä huolimatta liian vähälle tai väsymys vaan jyllää, taustalla voi olla unihäiriö. THL:n tilastojen mukaan joka viides suomalainen aikuinen kärsii pitkäaikaisesta unihäiriöstä. Yleisimpiä ovat unettomuus, uniapnea ja levottomat jalat -oireyhtymä. Viimeksi mainittu on etenkin paljon liikkuvien vaiva. Rankkojen treenien jälkeen raajoihin voi tulla etenkin iltaisin epämiellyttäviä tuntemuksia, kuten kuumuutta, kylmyyttä, pistelyä tai puutumista. Käy tarvittaessa unitutkimuksessa selvittämässä, mistä on kyse.

Teksti Kirsi-Marja Kauppala