Meditointi tarvitsee varsinkin aluksi rauhallisen ympäristön.

Meditaatio on hipeille ja muut myytit mietiskelystä – sinäkin voit saada meditoinnin hyödyt

Luulot pois, meditaatio sopii myös rauhattomille suorittajille tai treenihulluille, joita houkuttelee juoksulenkki istuskelua enemmän.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myytti: Meditaatio sopii vain henkistyneille ihmisille.

Meditoimiseen ei tarvita henkisyyttä, joogataustaa, hippiluonnetta tai mitään erityisosaamista. Ihan kuka tahansa voi meditoida. Alkuun pääseminen vaatii harjoitusta, mutta kuka tahansa voi löytää itsestään meditatiivisen tilan. Myös rationaalinen ja suorittajaluonteinen tyyppi!

Myytti: Tuskin meditaatio minuun vaikuttaisi.

Meditaatiolla on tutkitusti rauhoittava ja vapauttava vaikutus. Se laskee stressitasoja, nostaa vastustuskykyä, poistaa ahdistuneisuutta ja tuo rauhallisen mielen. Tekninen ihminen voi innostua meditoimisesta tarkkailemalla vaikka syketasoja meditointihetkien jälkeen.

Merkittävät vaikutukset alkavat näkyä vasta, kun harjoittelee tarpeeksi pitkään ja säännöllisesti. Kokeile vaikka: testaa meditointia kuukauden ajan joka päivä kymmenen minuuttia. Tunnustele sitten, millaisia vaikutuksia olet huomannut.

Myytti: Mieluummin rauhoitun juoksulenkillä kuin istuskellen.

Voi ajatella myös niin, että molempia tarvitaan: sekä keho että mieli kaipaavat huolenpitoa. Suorittajaluonteelle voi tuntua vaikealta suoda itselleen rauhallisia hetkiä. Myös kiireen ihannointi voi tehdä pysähtymisestä entistä vaikeampaa

Jos on kiinnostunut hyvinvoinnistaan, ja haluaa tehdä mielelle ja keholle hyvää, pysähtyminen kannattaa. Meditaatiosta ei kuitenkaan saisi tulla yhtä lisätehtävää muiden suoritettavien asioiden listalle, silloin se ei ole enää rentouttavaa.

Myytti: Lattialla istuminen särkee lonkkia, en voi meditoida.

Meditointi onnistuu yhtä hyvin tuolissa istuen. Makuuasento sopii toisille, mutta nukahtaminen ei ole meditoinnissa tarkoitus – uneliaat älkööt siis makoilko.

Myytti: En pysty keskittymään edes kirjan lukemiseen, miten muka voisin meditoida?

Olennaista on haluta onnistua. Jos meditaatio ei kiinnosta, tuskin siihen jaksaa keskittyä. Keskittyminen on taito, jota voi treenata kuten mitä tahansa muutakin. Muista myös, että toisina päivinä keskittyminen on vaikeampaa, eikä se ole vaarallista. Saattaa kuitenkin olla, että juuri silloin kaipaa rauhoittumista kaikista eniten.

Halutessasi voit kokeilla vaikka mindfulness-kävelyä: lähde kävelylle ja keskity siihen, miltä maa tuntuu jalkojen alla. Toisille sopii esimerkiksi meren aaltojen tai kynttilän liekin katselu ja siihen uppoutuminen.

Myytti: En uskalla uppoutua ajatuksiini, sillä en tiedä, mitä mieleen kumpuaa.

Monia ajatuksiin vajoaminen voi pelottaa, varsinkin jos ei ole tottunut olemaan yksin itsensä kanssa. Paras tapa suhtautua ikäviin ajatuksiin tunteisiin on todeta ja hyväksyä ne. Ne voi ottaa vastaan ja sitten päästää irti. Näin opit myös tuntemaan itsesi paremmin. Jos täysi hiljaisuus tuntuu epämukavalta, voit varsinkin aluksi ottaa taustalle soimaans rauhallista musiikkia.

Myytti: Kotona on aina niin hirveä hässäkkä, ettei siellä voi keskittyä mihinkään.

Meditointi tarvitsee varsinkin aluksi rauhallisen ympäristön – ei purjehtimaankaan opetella myrskyssä vaan tyynellä säällä. Voisitko vaikka herätä ennen muita ja ottaa vartin omaa aikaa? Tai osallistua meditointikurssille, jolloin saat varmasti keskittyä itse asiaan? Kesäaikaan luonto on mitä parhain meditointipaikka.

Myytti: Ei minulla ole aikaa meditoimiseen.

Jos tahtoa on, aikaakin löytyy. Voisiko vaikka päivän sometuksista napsaista kymmenen minuuttia rauhoittumiseen?

Asiantuntijana hyvinvointivalmentaja, yin jooga – ja meditaatio-ohjaaja Sanna-Marika Luther

Lue myös:

Hätäisen meditaatio

Mikä ihmeen metsäjooga?

Viisi kirjaa, jotka auttavat voimaan paremmin

Kokeile näin!

1 Etsi rauhallinen paikka. Jos haluat, laita kello soimaan 5 tai 10 minuutin kuluttua. Voit myös päättää jatkaa meditaatiota niin kauan kuin hyvältä tuntuu.

2 Istu lattialle tai tuolille ryhdikkääseen asentoon ja laske kädet rennosti polvien tai reisien päälle.

3 Sulje halutessasi silmät, siten keskittyminen on helpompaa. Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään ja ulos, ja keskitä huomio hengitykseen.

4 Käy mielessäsi koko keho läpi. Jos huomaat kireyksiä ja jännityksiä, rentouta lihakset hengityksen avulla.

5 Ajatuksia ei tarvitse, eikä voikaan kokonaan poistaa. Voit antaa ajatusten tulla ja ajelehtia ohitsesi takertumatta niihin kiinni.

6 Parhaiten meditaatiosta saa kiinni, kun harjoittelee lyhyen pätkän joka päivä, säännöllisesti. Lopulta saatat huomata, miten pääset sukeltamaan syvän rauhan tilaan yhä nopeammin ja helpommin.

Teksti Miia Vähähyyppä