Miia Ruusinen oli ennen nirso, mutta uuden ruokavalion myötä hän on muuttunut ja tullut energisemmäksi.

Miia suosii ruokavaliossaan rasvoja: ”Voin kokonaisvaltaisesti hyvin”

Pahimpina rasvakammoinaan Miia tuskin laittoi levitettä leivälle. Nyt aamukahviin kuuluu pari ruokalusikallista rasvaa ja salaattiinkin hän lorauttaa aina öljyä.

”Minulla oli aiemmin jääkaapissani aina rahkaa, rasvatonta maitoa ja vähintään kolme litraa maustamatonta jogurttia. Aloitin aamuni kulhollisella jogurttia, kaadoin kahviin maitoa ja toisinaan korvasin aterioita rahkalla. Kuvittelin syöväni terveellisesti, mutta kärsin väsymyksestä, vatsan turvotuksesta ja nenän tukkoisuudesta.

Syksyllä 2014 osallistuin personal trainer Tomi Kokon nettivalmennukseen, jonka aikana luovutaan viljoista ja maitotuotteista, joista moni saa iho- ja vatsaoireita. Niiden sijaan syödään käsittelemätöntä, puhdasta ruokaa. Energia tulee enimmäkseen proteiinista ja rasvoista, kuten pähkinöistä, öljyistä, munista, voista ja avokadosta. Hiilihydraatit saadaan enimmäkseen kasviksista, mutta tarvittaessa ruokavalioon voi lisätä bataattia, riisiä tai kauraa.

Olin ennen haastetta nirso ja väitin inhoavani ruokia, joita en edes ollut maistanut. Esimerkiksi pelkkä kookoksen hajukin ällötti. Päätin kuitenkin, että maistan rohkeasti rasvakahvia ja totuttelen lisäämään vihersmoothieen levää.

Rohkeus kannatti: parissa viikossa oloni muuttui. Iltapäiväväsymys kaikkosi ja vatsa lakkasi oireilemasta. Nyt olen noudattanut ruokavaliota puolitoista vuotta, ja minusta on kasvanut ennakkoluuloton ruuan rakastaja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

”Rasvakahvista energiaa aamutreeniin”

Herään arkena viideltä ja valmistan blenderissä kahvin, jossa on kaksi ruokalusikallista rasvaa. Voista ja öljystä saan pitkäkestoista energiaa kuudelta alkavaan aamutreeniini. Salilta palattuani syön aamiaisen, esimerkiksi munia, avokadoa, salaattia, kurkkua ja tomaattia. Joskus saatan tehdä kauramaitoon chiapuuron.

Lounaalla valitsen perunoiden sijaan kasviksia ja lihaa, kalaa, kanaa tai munia. Salaattiin lorautan aina öljyä. Iltapäivällä juon vihersmoothien ja illalliseksi kokkaan esimerkiksi jauheliha-tomaattikastiketta porkkanapastan kera. Kerran viikossa pidän ruokavaliosta vapaata ja herkuttelen raakasuklaalla tai -kakulla.

”Rasva-ruokavalio” herättää välillä ihmetystä, mutta Miia kuuntelee kroppaansa, joka sanoo, että tämä ruokavalio toimii.

”Energisempi kuin ennen”

Ruokakeskustelu käy kuumana, ja minunkin syömisiäni on kummasteltu. En ota siitä itseeni. Jokainen tehköön omat valintansa. Tärkeintä on, että tuntee voivansa hyvin. Oma kehonkoostumukseni on sporttisempi, ja lihakseni ovat kasvaneet. Vatsa toimii, eikä ihon kuivuus vaivaa. Enää treenini eivät katkea kymmenen minuutin välein niistämiseen, ja viime kesänä selvisin siitepölykaudesta ensimmäistä kertaa ilman allergialääkkeitä.

Lisäksi olen paljon energisempi kuin ennen. Nukuin aiemmin 8–9 tuntia yössä, mutta saatoin silti ottaa töiden jälkeen päiväunet. Nykyisin olen pirteä koko päivän, vaikka nukun vain 6–7 tuntia yössä. Kun syö puhdasta ruokaa, mielikin on kirkkaampi.

On tärkeää kuunnella omaa kroppaansa. Jos olo ei tunnu energiseltä, rohkaisen vaihtamaan elämäntapoja edes muutamaksi viikoksi. Ainahan voi palata vanhaan. On minullakin ollut omat ennakkoluuloni. Pahimman rasvakammoni aikaan söin leivätkin ilman levitettä. Nykyisin lisään smoothieen kookosöljyä, herkuttelen raakasuklaalla, paistan pihvin voissa ja lorautan salaattiin avokadoöljyä. Ja voin kokonaisvaltaisesti hyvin.” 

Kuka?

– Miia Ruusinen, 27

– Työskentelee assistenttina

– Tekee 5–6 kertaa viikossa kehonpaino- ja punttitreeniä sekä juoksee sprinttejä.

Miian ruokapäiväkirja

– klo 5.00 Rasvakahvi, jossa luomukahvia, luomuvoita, MCT-öljyä, cayennepippuria, macaa ja raakakaakaojauhetta.

– klo 8.00 Treenin jälkeen puuro, jossa kauramaitoa, chiansiemeniä, kaurahiutaleita, mustikoita, puolukoita, banaani, raakakaakaota, raakakaakaonibsejä ja hampunsiemeniä.

– klo 12.00 Kana-avokadosalaatti ja vihreää teetä.

– klo 15.30 Vihersmoothie, jossa lehtikaalia, rucolaa, pinaattia, minttua, viherjauhetta, avokadoa, kurkkua, parsakaalia ja kookosöljyä.

– klo 19.00 Naudanpihvi, voita, parsaa, parsakaalia sekä salaattia, jossa kurkkua, tomaattia, paprikaa, avokadoa ja muna.

– Aamulla 1 h 15 min kestävä salitreeni.

–Päivän mittaan 2,5–3 litraa vettä.

Teksti Heini Maksimainen
Kuvat Arsi Ikäheimonen