Kuukautiskierron ensimmäiset pari viikkoa ovat energiabuustin aikaa. Anna palaa, treeneissä ja muutenkin.

Miten treenejä jaksotetaan kuukautiskierron mukaan?

Kuukautiskierto vaikuttaa energiatasoihin, joten se vaikuttaa myös treeneihin.

Menkkojen vaikutus kroppaan on yksilöllistä, mutta kyllä: kuukautiskierto vaikuttaa monella treenien sujumiseen ja varsinkin treenifiilikseen.

Pääsääntöisesti kierron ensimmäiset pari viikkoa ovat energiabuustin aikaa, jolloin liikuntakin sujuu usein mallikkaasti. Tähän voi halutessaan sijoittaa kovia rykäisyjä, HIITiä, juoksua ja rajumpaa voimatreeniä. Sen sijaan juuri ennen menkkoja fiilikset usein notkahtavat. Silti ammattiurheilijatkaan eivät varsinaisesti rytmitä treenejä menkkojen mukaan – mutta jos huomaat, että kierto vaikuttaa treenifiiliksiin vahvasti, miksipä et kokeilisi rytmittää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyrkkisääntöinä voi pitää ainakin näitä:

1 Kuuntele kroppaa. Jos veto on selvästi poissa ja kaikki harmittaa, on todennäköisesti syytä tehdä jotain kevyempää.

2 Muista tarvittaessa lempeä liikkeelle potkiminen: jos jokaisen fiiliksen notkahduksen aikana himmaisi treeneissä, päätyisikö himmailemaan turhan usein? Joskus on hyvä nostaa rimaa, ja myös treeneissä tsemppaaminen voi tuoda energiabuustin.

3 Kuukautiset itsessään eivät vaikuta suorituskykyyn, mutta kivuliaat menkat todennäköisesti vaikuttavat. Olympiamitaleja on voitettu kaikissa kierron vaiheissa, eivätkä menkat ole mikään este sille, etteikö yltäisi parhaimpaansa. Mutta jos olet saanut osaksesi kivuliaat ja runsaat menkat, jotka häiritsevät keskittymistä, toki myös suoritus häiriintyy. Moni pyrkii siirtämään kuukautiset pois ainakin tärkeiden kisojen alta. Lue lisää kuukautisten siirtämisestä täältä.

4 Tee muistiinpanoja, niin opit tuntemaan omaa kroppaasi ja kiertoasi. Kierron seuraaminen on helppoa esimerkiksi äpin avulla. Merkkaa myös treenien fiiliksiä ylös, ja vertaa sitten sitten kuukautispäiväkirjaa ja treenipäiväkirjaa vierekkäin. Pohtimalla treenien kulkua, palautumista ja kehitystä ja tutkaillen samalla kuukautiskiertoa, opit ehkä ymmärtämään omaa rytmiäsi ja kierron vaikutusta kehoon. Esimerkiksi Clue-äpissä on mahdollista merkitä muistiin, kuinka energiseksi itsesi kulloinkin tunnet.

Asiantuntijana uheilulääkäri Pippa Laukka

Lue myös:

Treeni kuukautisten aikaan + helpota oloa näin

Häiritsevätkö menkat treenejä? 8 kiperää kysymystä ja vastausta

Lue Cosmopolitanista:

4 syytä iloita kuukautisista

Kokeile äppejä

Clue Helppokäyttöinen ja selkeä äppi. Muistuttaa kuukautisten alkamisesta. Äppiin voi merkata myös, kuinka energinen olo on, innostaako seksi tai onko kramppeja, arat rinnat tai päänsärkyä. Plussaa ulkoasusta, joka ei ole pinkki.

WomanLog Toimii kierron seuraamiseen. Ilmaisversiossa mainokset vähän häiritsevät. Hedelmällisyyden paikantamisesta kiinnostuneet voivat seurata ja tilastoida myös ruumiinlämpöä. Voi asettaa muistuttamaan esimerkiksi e-pilleristä, kätsyä!

Period Tracker – Menstrual & Ovulation Calendar Pelkistetty ja ymmärrettävä. Näyttää arvion kierron hedelmällisestä kohdasta ja listaa menneet kuukautiset. Helppo valinta sille, joka haluaa lähinnä muistutuksen, kun menkat tai ovulaatio ovat tuloillaan. Saatavilla iOS-laitteille.

Teksti Miia Vähähyyppä