Liikunnanohjaajia ärsyttää välillä jankata samoja asioita uudelleen esimerkiksi vartalonhallinnasta.

Nyt liikunnanohjaajat avautuvat: ”Ärsyttävimpiä ovat peilailijat ja makaronit”

Jokainen meistä joskus liikkuu miten sattuu – etenkin jumppatunneilla. Liikunnanohjaajat puhuvat suunsa puhtaaksi siitä, mikä ohjattavissa ärsyttää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

”Aina samaa paasausta painoista”

”Yritän takoa ohjattavien pääkoppaan, että bodypumpissa pitää tulla hiki ja painoa pitää uskaltaa lisätä. Turhauttaa katsoa, kun moni tekee kuukaudesta ja vuodesta toiseen samoilla painoilla ollenkaan kehittymättä.

Pienillä painoilla treeni kuluttaa pari sataa kilokaloria. Isoilla painoilla ja itsensä likoon laittamalla saisi hien pintaan ja polttaisi jopa 600 kilokaloria. Sitten ei tarvitsisi vetää villatakkia päälle askelkyykkybiisissä!”

Jenni, bodypump-ohjaaja

”Aina on joku liikunnanohjaajaakin parempi”

”Aina on joku, joka osaa kaiken minua paremmin. Brassailu näkyy siten, että hän tekee tanssisarjat muita nopeammin. Ilmeisesti ei tule mieleenkään, että hyppyjä ja käännöksiä eri rytmissä tehdessään, hän häiritsee ja itse asiassa vaarantaa muiden turvallisuuden. Omia taitojaan voisi mennä esittelemään vaikka yökerhon tanssilattialle.”

Maiju, tanssinopettaja

”Peilailijat ja makaronit pännivät!”

”Ärsyttävimpiä ovat peilailijat ja makaronit. Eräs eturivissä jumpannut tyttö kysyi kerran kaveriltaan, että lihottaako toi peili. Tytöltä meni koko tunti harakoille, koska hän ei pystynyt keskittymään muuhun kuin peilikuvansa mallailuun. 

Makaroni taas ei tee mitään liikettä kunnolla. Liikeradat ovat noin 60 prosenttia siitä, mitä muut tekevät. Makaroni on myös se, joka päivittelee, että olipas huono tunti, kun ei edes tullut hiki.”

Oona, ryhmäliikuntaohjaaja

”Ne musiikista kinaavat”

”Joka ikisellä tunnilla on joku, jonka mielestä musiikki soi liian kovalla. Ja nämä herkkäkuuloiset asettuvat tietenkin kaiuttimien viereen.

Juoksen musalaitteilla pitkin tuntia: herkkis peittelee käsillä korviaan tai heiluttaa peukkuaan alas, joku toinen huutaa, että saisiko musiikkia kovemmalle.”

Taina, ryhmäliikuntaohjaaja

”Keskikroppa hakusessa aivan liian usein”

”Hoen jankutukseen asti, että vetäkää napaa sisään ja tiivistäkää alavatsaa. Poikittaisen vatsalihaksen aktivoiminen olisi kaikkein tärkeintä selän terveyden ja oikean ryhdin kannalta.

Toinen asia, mikä ei tunnu menevän perille, on selän pitäminen suorana esimerkiksi maastavedossa. Ohjeista huolimatta osa jengistä on kuin kamelit selät sykkyrällä.”

Virva, pilates- ja bodyohjaaja

”Asiakas syyttää lajia vaivoistaan”

”Punnerruksissa ei saa tipahtaa olkapäistä eteen. Jos näin käy, on parempi laittaa polvet lattiaan. Tuntuu pieneltä jutulta, mutta heikot ulkokiertäjät ja käsivarret sekä vähäinen keskivartalon tuki tipauttavat olkapäät ja se johtaa vaivoihin. Asiakas syyttää joogaa vaivoistaan, vaikka syy on huono tekniikka ja heikot lihakset.

Tyypillistä on myös hönkiä vinyasat läpi liian nopealla tempolla. Oma mottoni on, että pitää oppia pysähtymään, jotta voi jatkaa eteenpäin. Muuten joogaharjoitus ja koko elämä menevät ohi.”

Tuija, joogaopettaja

Erään liikunnanohjaajan mukaan ärsyttävää on se, että ryhmässä on aina joku, joka ajattelee olevansa paras.

”Jankkaan aina samoja asioita”

Tunnista riippumatta joudun muistuttamaan keskivartalon tuesta, hartioiden, yläselän ja lapaluiden asennosta sekä hengittämisestä. Yksi jumppaaja kysyi kymmenien tuntien jälkeen, että mikä on lapaluu. Ei ihme, jos ohjeet eivät mene perille. 

Eräällä lihaskuntotunnilla asiakas teki kaikki liikkeet totaalisen pieleen. Yritin antaa ohjeita ja lopulta lähestyin häntä, jotta voisin korjata asentoja kädestä pitäen. Tyyppi ryntäsi karkuun painotanko harteillaan kuin rusakko puskasta!”

Satu, ryhmäliikuntaohjaaja

”Asiakkaat eivät tajua turvallisuutta”

”Bodypumpissa menee hermo heti, kun joku alkaa roudata painoja pois kesken tunnin. Korostan joka kerta, että lelut korjataan pois vasta leikin jälkeen. En halua ilkeillä tai pomottaa, vaan pitää huolta turvallisuudesta.

Kerran huomautin asiasta kolmesti eräälle asiakkaalle. Lopulta karjaisin mikkiin, että kolmevuotiaanikin tottelee paremmin kuin te, muka aikuiset ihmiset.”

Hertta, bodypump-ohjaaja

”Omantienkulkijat eturivissä!”

”Ärsyttää, kun jengi tekee omiaan. Miksi tulla tunnille, jos tekee alusta loppuun omiaan ja omassa tahdissaan. Ja aina nämä tyypit tulevat eturiviin!” 

Katri, ryhmäliikuntaohjaaja

”Olisipa tanssijoilla enemmän rohkeutta”

”Toivoisin, että tanssijoilla olisi enemmän uskallusta ja rohkeutta. Tanssitunti ei ole esitys, jonka pitäisi sujua tiptop, vaan enemmänkin labra, jossa voi kokeilla kaikkea. Tärkeintä on tehdä joka kerta paremmin ja viisaasti. Tärkeää ei ole se, että onnistuisi aina täydellisesti.”

Heidi, showtanssinopettaja

”Asiakkaat odottavat tuloksia liian nopeasti”

”Lähes kaikkien asiakkaiden kanssa joudun käymään saman asian läpi: Paino ei tipu kymmentä kiloa muutamassa viikossa. Onhan sen kerääminenkin ollut useimmilla vuosien projekti.

Asiakkaat eivät haluaisi uskoa, että pysyvät ja parhaat muutokset tapahtuvat ajan kanssa. Syytän television ihmedieettiohjelmia, jotka antavat väärän kuvan laihtumisesta.”

Leena, personal trainer 

Lue myös:

5 rasittavinta treenaajatyyppiä – tunnistatko itsesi?

Teksti Jenny Belitz-Henriksson  
Kuvat Fotolia