Paras kuukautissuoja treenaamiseen se, jossa olo on varma ja mukava.

Treeni kuukautisten aikaan – helpota oloa näin

Parhaiten kuukautiskipuja helpottaa kevyt aerobinen liikunta. Bonuksena myös PMS-oireet voivat helpottaa!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sattuu ja juoksulenkki on kaukainen ajatus – voiko liikunnasta olla oikeasti hyötyä menkkakipuihin?

Liikunnasta saattaa olla apua. Menkkakipu johtuu kohdun limakalvon erittämistä prostaglandiineista, jotka aiheuttavat kohdun supistelua ja kipua. Liikkuminen taas laukaisee lihasjännitystä ja helpottaa sitä kautta kramppimaisia jomotuksia.

Parhaiten särkyä helpottaa kevyt aerobinen liikunta – kokeile vaikka pyöräilyä tai lenkkeilyä. Pelkän venyttelyn hyödyistä ei ole näyttöä, mutta toisille se tuo vähintäänkin mielihyvää ja helpottaa sitä kautta kipua.

Voiko jostain ravintolisästä, esimerkiksi magnesiumista, olla hyötyä vatsakramppeihin?

Teoriassa voisi olla, mutta tuskin merkittävästi. Osalle magnesium auttaa muihinkin lihaskramppeihin. Yleisesti mitään ravintolisiä ei voi kuitenkaan suositella kuukautiskipuihin.

Onko menkoista mitään hyötyä, muuten kuin lisääntymisen kannalta?

Kuukautiset ovat mainio kropan viestintäjärjestelmä. Kun show alkaa, keho vain siinä ilmaisee, että hyvin menee ja jatka samaan malliin. Jos vuotoa ei tule, hälytyskellojen pitäisi soida. Et olisi ensimmäinen aktiivitreenaaja, jota vaivaa naisliikkujan oireyhtymä: liian niukka ravinto ja liian kova treeni johtavat autonomisen hermoston väsymiseen, vamma-alttius nousee ja menkatkin jäävät pois. Tällöin tulee höllätä reilusti.

Auttaako treeni ärsytykseen ja muihin PMS-tiloihin?

Sitä kannattaa ainakin kokeilla, joskin asiasta on tutkimustietoa melko vähän. Liikunta tasoittaa mielialaa ja voi siten helpottaa myös matalaa ärsytyskynnystä tai mielialanvaihteluita. Lisäksi treeni lisää tryptofaanin määrää aivoissa, ja kun tryptofaani muuttuu serotoniiniksi, ärsytyskin lientyy.

Voinko siirtää menkkoja vaikka juoksutapahtuman vuoksi?

Kyllä voit, mutta se kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Jos tärkeä urheilutapahtuma on vaikka lokakuussa, kierto kannattaa muuttaa oikeaan kohtaan jo elokuussa. Siten säästyy todennäköisemmin ikäviltä ohivuodoilta pääpäivänä.

Siirtäminen onnistuu hormonaalisen ehkäisyn avulla, jos käytössä on yhdistelmäpillerit, ehkäisyrengas tai -laastari. Myös menkkojen siirtämiseen tarkoitettuja keltarauhashormonipillereitä on olemassa. Kuukautisten siirtäminen hämmentää kuitenkin kropan luonnontilaa, joten mielin määrin siirtely ei kannata. Pari kertaa vuodessa on ihan ok.

Mikä on paras suoja treenaamiseen?

Mikä tahansa, mitä ei tarvitse treenin aikana miettiä tai murehtia, onko housuissa punainen pläntti. Kuukuppi on siitä kätevä, että putsaus aamuin illoin riittää – muita suojia pitää vaihtaa vähintään 8 tunnin välein. Itselle paras löytyy testaamalla.

Asiantuntijana uheilulääkäri Pippa Laukka

Tilaa Fit!

Lue myös:

Uupunut olo? Kyseessä voi olla anemia

Haluatko eroon sokerista?

Teksti Miia Vähähyyppä