Syitä väsymykseen on varmasti monia, mutta kannattaa tsekata personal trainer ja Monna treenaa -blogia kirjoittava Monna Pursiaisen vinkit, joilla hän sai otteen väsymyksestään.

Vaivaako outo väsymys? Näin Monna Pursiainen saa energiaa

Monna treenaa -bloggaaja Monna Pursiainen kärsi oudosta väsymyksestä. Nyt hän vinkkaa, kuinka löysi lisäenergiaa.

Tuntuuko siltä, että olet ylimääräisen nuutunut eikä väsymys hellitä millään? Treeni ei luista etkä ehdi kunnolla palautumaan. Syitä väsymykseen on varmasti monia, mutta kannattaa tsekata personal trainer ja Monna treenaa -blogia kirjoittavan Monna Pursiaisen vinkit, joilla hän sai otteen väsymyksestään.

Pienen lapsen äitinä hän huomasi olevansa tilanteessa, jossa treenaamisesta ei oikein saanut väsymyksen takia otetta. Niinpä hän tarkasteli elämäntapojaan ja korjasi väärille urille ajautuneita tapojaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kun väsymys iskee, kysy silloin itseltäsi:

1. Johtuuko väsymys ruokavaliostani?

Joskus väsymys voi johtua siitä, ettei saa päivittäin tarpeeksi energiaa. Käy siis läpi ruokailutottumuksiasi. Tilannetta on helpompi hahmottaa, jos pidät ruokapäiväkirjaa. 2−3 päivää riittää saamaan kiinni ruokailurutiineista ja siitä sisältääkö ruokavaliosi tarpeeksi energiaa ja syötkö säännöllisesti niin, että energian saantisi pysyy tasaisena.

Päiväkirjamerkintöjen avulla voit käräyttää myös ne ruoka-aineet, jotka eivät sovi sinulle.

− Ajattelen, että vatsa on ihmisen toiset aivot. Jos ruoka-aineet aiheuttavat vatsakipuja, turvotusta eikä vatsa toimi, vaikuttaa se usein vireystasoon, Monna sanoo.

2. Jaksanko juuri tänään kovaa treeniä?

− Jos on väsynyt, ei kannata lähteä vetämään panta tiukkana HC-treeniä. Kävelylenkki tai venyttely ovat silloin paljon parempia vaihtoehtoja, Monna muistuttaa.

Opettele tunnistamaann mistä väsymys johtuu; oletko oikeasti väsynyt vai johtuuko haluttomuus lähteä lenkille laiskuudesta. Omia tuntemuksiaan voi testata niin, että väsymyksestä huolimatta lähtee liikkeelle ja treenaa aluksi normaalia kevyemmin. Jos energiatasot treenin aikana nousevatkin, voi lopun vetää tiukemmin. Jos taas tuntemukset ovat nuupahtaneet, hellitä. Lenkillä voi loppumatkan kävellä ja punttisarjat voi vaihtaa kevyempiin painoihin.

Opettele tunnistamaan, mistä väsymys johtuu; oletko oikeasti väsynyt vai johtuuko haluttomuus lähteä lenkille laiskuudesta.

3. Onko elämässäsi uuvuttavia asioita?

Treenamisessa unohtuu liian usein henkinen puoli. Stressaavat asiat vaikuttavat treenitehoihin aivan samalla tavalla kuin flunssa tai jumiutuneet lihakset. Niinpä kannattaa pohtia, mitkä asiat uuvuttavat ja voiko niille tehdä jotain.

− Jos aamulla töihin lähteminen hatuttaa, voisi tilannetta kääntää toiseen suuntaan ajatuksen voimalla. Mitä jos ajattelisikin niin, että ihanaa − työpäivän jälkeen pääsen taas tekemään kaikkea kivaa, Monna vinkkaa.

4. Nukunko tarpeeksi?

Uni on palautumisessa kaiken a ja o. Jos ei nuku tarpeeksi, ei jaksa myöskään treenata täysillä.

Nukahtamiselle kannattaa tehdä tilaa. Vaikka netin tuijottelu vetäisikin puoleensa, valitse kirja sänkykaveriksi. Sen seurassa rentoudut nopeammin kuin sinisen valon kajeessa.

5. Mistä asioista pidän?

Oli elämäntilanne mikä tahansa, kannattaa aina silloin tällöin varata itselleen omaa aikaa. Oma luksusaika tuo kuin itsestään energiaa arkeen.

− Elämässä pitää olla aikaa tehdä asioita, joista nauttii sataprosenttisesti. Se piristää kummasti.

Lue myös:

Personal trainer Kanerva Ahonala: ”Jatkuva väsymys muokkasi luonnettani”

Painaako väsymys tai flunssa? Pikavinkit toimiviin ruoka-aineksiin

Tunnetut suomalaisnaiset paljastavat: Näin taltutan väsymyksen

Cosmopolitanissa: Ahdistaako talvi? Asiantuntijat neuvovat, miten torjut väsymyksen

Teksti Päivi Ekola