Erilaiset kolotukset voivat haitata juoksua. Kannattaa testata lantion ja reisien liikkuvuutta venytyksillä.

Tunnista juoksijatyyppisi ja lenkkeile sujuvammin

Kun juoksu alkaa vihdoin sujua, se voi jopa tuntua hyvältä. Katso jutusta, minkälaisiin pulmiin sinä sorrut juostessa ja ota vinkit haltuun.

Jälleen on aika ottaa lenkkipolut haltuun! Kuka sinä olet seuraavista juoksutyypeistä?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Oletko istuskelija?

Juoksufiilis: Sitä ei ole. Meno on raskasta, eikä juoksu rullaa.

Kolotukset: Lenkin jälkeen jomottelevat erityisesti polvet, etureidet ja lonkat.

Tossutuntuma: Lenkkarit ovat kuluneet korostuneesti kantapäistä.

Peilistä näkyy: Pystyssä tai takakenossa jolkotteleva juoksija, joka näyttää siltä kuin konttorituoli olisi juuri kiskaistu alta. Peppu laahaa perässä, ja polvet kyntävät korkealla.

Tee näin: Nosta lantio eteen ja ylös. Tämä onnistuu, kun kuvittelet selkärankasi jatkeeksi hännän, jonka yrität painaa jalkojesi väliin. Polvillesi tulee tilaa suoristua, lantiosi kohoaa ja takareitesi, pakarasi sekä pohkeesi pääsevät töihin. Lantion kannattelu vaatii voimaa ja liikkuvuutta. Treenaa niitä kyykkäämällä kehonpainolla ja tekemällä dynaamisia askelkyykyjä, joissa astut perusasennosta eteen.

Muista! Useimmilla aloittelijoilla on jokin virheasento. Konkareiden tekniikka hajoaa viimeistään maratonin loppukilometreillä.

2. Oletko harppoja?

Juoksufiilis: Menohaluja on enemmän kuin vauhtia.

Kolotukset: Polvia ja lonkkia jomottaa.

Tossutuntuma: Pitkä askel kuluttaa lenkkareiden kantapäitä.

Peilistä näkyy: Takakenotaivaltaja, jonka pitkä askel iskeytyy selvästi kropan etupuolelle.

Tee näin: Kosketuksen maahan tulisi olla kuin kuuman keittolevyn hipaisu – nopea ja kevyt. Kun askel on liian pitkä, tukipiste siirtyy vartalon eteen ja lantio jää tyhjän päälle. Juoksu ei rullaa, sillä takareidet, pohkeet ja pakarat jäävät lähes toimettomiksi. Lähde siis tietoisesti lyhentämään askeltasi ja kallista kroppaasi kevyesti eteenpäin. Kun askellat tiheämmin, saat myös pohkeet ja pakarat käyttöön.

Opettele vaikuttamaan juoksuun esimerkiksi lyhentämällä ja tihentämällä askeleita lenkin aikana.

3. Oletko hylje?

Juoksufiilis: Tehoton. Juoksu kärsii rytmihäiriöistä. 

Kolotukset: Hartiat, lapojen seutu ja niska huutavat hoosiannaa.

Tossutuntuma: Juoksukengät eivät anna osviittaa ongelmasta.

Peilistä näkyy: Juoksija, jonka yläkroppa kieppuu kuin hylkeellä tai täydellistä alakoukkua vaanivalla nyrkkeilijällä.

Tee näin: Juoksija juoksee myös käsillään. Niiden tehtävänä on rytmittää juoksua ja tasapainottaa menoa. Etenkin konttorikottaraisen lavat ja hartiaseutu saattavat olla niin jumissa, että kyynärpäät sojottavat sivuille ja käsien liike siirtyy kropan etupuolelle.

Aloita korjausliike kuivaharjoittelulla: seiso tukevassa hartioiden levyisessä haara-asennossa ja avaa rintakehä työntämällä olkapäitä kevyesti taakse. Heiluta käsiä 90 asteen kulmassa rytmikkäästi siten, etteivät kyynärpäät tule lantiolinjan etupuolelle. Älä lisää lihasjumeja puristamalla käsiä nyrkkiin, vaan pidä kämmenesi sormia myöten rentoina.

4. Vai Charlie Chaplin?

Juoksufiilis: Pitkät lenkit muuttuvat tuskien taipaleeksi.

Kolotukset: Epämääräisiä kipuja jalkaterissä, nilkoissa, polvissa ja lantionseudussa asti.

Tossutuntuma: Pohjat ovat ottaneet osumaa joko sisä- tai ulkoreunaan.

Peilistä näkyy: Legendaarinen miimikko, jonka varpaat sojottavat sivusuuntaan. Vaihtoehtoisesti ne saattavat kääntyä sisäänpäin. 

Korjaa nämä: Jalkaterän elämää on mahdotonta analysoida yksinään, sillä usein ongelmat säteilevät ylhäältä lantionseudusta alaspäin. Varsinainen vika saattaa siis olla esimerkiksi tiukoissa lonkankoukistajissa tai pakaroissa. Lantion liikkuvuutta voi testata klassisella etureisivenytyksellä: Nappaa nilkasta kiinni ja tutkaile polven liikettä. Jos tukijalan polvi pyrkii kehon sivuun ja alta pois, on lantion liikkuvuudessa ongelmia, jotka voivat heijastua askellukseen. Selätä ongelma yhdessä fysioterapeutin kanssa.

Lue myös:

Juoksun hurma vei – näin juoksemiseen voi rakastua

Kuukaudessa juoksu sujumaan? Kokeile tätä ohjelmaa

Joonas Laurila: ”Juoksen elääkseni!”

Teksti Teksti Meira Noronen Kuvat Fotolia
Kuvat Fotolia