Vaikka krapulaa ei tuntuisikaan, alkoholi latistaa seuraavan päivän treeniä.

Miten alkoholi vaikuttaa treeneihin? 8 kiperää kysymystä

Kaveri pyytää yllättäen drinkille. Kiva olisi mennä, mutta treenit huolettavat. Mitenköhän alkoholi vaikuttaa tuleviin harjoituksiin?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Kipeytyvätkö lihakset enemmän, jos treenin jälkeen lähtee drinkille?

Usein väitetään, että lihakset ovat seuraavana päivänä kuin neulatyynyt, jos treenin päälle lähtee juhlimaan. On totta, että alkoholi lisää ääreisverenkiertoa, joka puolestaan kiihdyttää kipua lisäävää tulehdus reaktiota kudoksissa. Se ei silti ole pääsyy  kipuun, vaan lihakset kipeytyvät yksinkertaisesti kovasta treenistä.

Oikein raisu alkoholin käyttö kyllä heikentää proteiiniaineenvaihduntaa, jolloin kipua aiheuttavien lihasvaurioiden korjaaminen hidastuu. Lisäksi alkoholi aiheuttaa kehon  kuivumista ja usein huonoa syömistä ja heikkoa unenlaatua, jotka voivat lisätä lihaskipua. 

2. Lihottaako alkoholi? 

Alkoholissa on paljon energiaa: grammassa seitsemän kaloria, kun gramma hiilareita tai proteiinia sisältää vain neljä kaloria. Siitä huolimatta alkoholin käytöllä ja ylipainolla ei juuri ole yhteyttä eivätkä normaalin ruokavalion ohella juodut lasilliset näytä lihottavan.

Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että alkoholin käsittely kropassa kuluttaa energiaa ja alkoholi saa kehon erittämään aineenvaihduntaa kiihdyttäviä stressihormoneita.

3. Pysäyttääkö alkoholi rasvanpolton? 

Vaikka alkoholi ei välttämättä lihota, niin se haittaa laihtumista ja kiinteytymistä. Jo kaksi annosta alkoholia hidastaa rasvanpolttoa jopa 73 prosenttia ainakin kahden tunnin ajaksi. Tämä johtuu siitä, että rasvanpolton sijaan keho joutuu keskittymään alkoholin hajottamiseen maksassa. Rasvanpoltto on siis pahasti jumissa silloin, kun veressä on alkoholia tai sen hajoamistuotteita.

Nämä ikävät vaikutukset näkyvät alkoholistinaisilla: rasva on kertynyt erityisesti keskivartaloon. Siideri maha ei siis ole tuulesta temmattu käsite, joten jätä säännöllinen naukkailu väliin, jos tavoitteenasi on bikinikunto. 

Runsas alkoholin käyttö heikentää ja pienentää lihaksia.

4. Sopiiko siideri nesteytykseen? 

Alkoholi kuivattaa kehoa, sillä se estää nestetasapainoa säätelevän hormonin toimintaa. Mitä vahvempaa juoma on, sitä enemmän kroppa kuivuu. Pahimpia nestetasapainon heilauttajia ovat kirkkaat viinat. Mutta  myös noin neljäprosenttiset miedot alkoholijuomat, kuten siideri, heikentävät nestetasapainoa.

Nesteen poistuminen heikentää suorituskykyä erityisesti kestävyyslajeissa ja altistaa krampeille. Kuuma ilma ja alkoholinesteytys saattavat aiheuttaa myös lämpöhalvauksen. Tämä kannattaa muistaa, jos suunnitelmissa on pelata vaikka koko päivä rantalentistä siideritankkauksella. 

5. Estääkö alkoholi lihaskasvun?

Runsas alkoholin käyttö heikentää ja pienentää lihaksia. Erityisesti nopeat lihassolut kärsivät jatkuvasta viinamarinadista. Ei ole liioittelua sanoa, että alkoholistit ryyppäävät peppunsa pois. 

Juomisen seurauksena lihassolut pienenevät ja hermosto kärsii. Myös heikko ravitsemus ja vähäinen treeni heikentävät lihasten kasvua. Mutta muutama siideri silloin tällöin tai edes hieman railakkaampi ravintolareissu kerran kuukaudessa eivät tuhoa treenisi tuloksia. 

6. Kärsiikö palautuminen parista iltadrinkistä? 

Mitä kovemmin treenaat, sitä enemmän drinkit haittaavat palautumistasi. Lähes päivittäin treenaavan palautumisajan pitäisi olla mahdollisimman laadukasta, ja lihakset ja maksa on hyvä saada treenin jälkeen täytettyä hiilihydraateilla, jotka ovat tehotreenin polttoainetta.

Alkoholi hidastaa hiilareiden varastoitumista lihassokeriksi, etenkin jos hiilareita samalla rajoitetaan. Näin käy erityisesti silloin, jos yrität kompensoida drinksujen kaloreita välttämällä syömistä. Se myös latistaa seuraavien treenien tehoja, vaikka pääkipu tai muut krapulan oireet olisivat jo kadonneet.

Lievällä krapulalla on yllättävän pieni vaikutus lihasvoimaan. Kestävyys sen sijaan kärsii.

7. Kulkeeko treeni krapulassa?

Lievällä krapulalla on yllättävän pieni vaikutus lihasvoimaan ja lyhyisiin, tehokkaisiin suorituksiin. Alkoholia edellisenä päivänä nauttineita urheilijoita tutkittaessa on havaittu, että voimasuoritukset ovat krapulassa yhtä kovalla tasolla kuin pirteämpänä päivänä.

Kestävyyssuorituskyky sen sijaan kärsii: lenkillä jalka ei nouse samaan tahtiin. Syynä on muun muassa heikentynyt nestetasapaino. 

8. Onko krapulatreenistä haittaa?

Vaikka puntti nousisikin mallikkaasti, sali kannattaa jättää krapulassa väliin. Alkoholia käyttävät urheilijat loukkaantuvat tutkitusti helpommin kuin raittiit kilpakumppaninsa. Lisäksi krapulassa treenaaminen altistaa vammoille heikentyneen suorituskyvyn ja tarkkaavaisuuden takia, ja kuivat lihakset myös kramppaavat helpommin.

Lenkillä syke nousee korkeammalle ja sydämentykytysten ja lievien rytmihäiriöiden riski kasvaa. Krapula päivänä kannattaa mieluummin suunnata mieltä virkistävälle kävelylenkille.

Lue myös:

Millainen ateria ennen kestävyys-, kuntosali- tai joogatreenejä?

Voinko mennä salille? Tsekkaa kehon palautuminen sykkeestä

Teksti Timo Haikarainen