Kompressio antaa jämäkän tunteen suoritukseen – järkevä treenivaate siis.

Monet vannovat treenatessa kompression nimeen – onko järkeä?

Viime vuosina yhä useampi treenaaja on innostunut ostamaan treenivaatteita, joissa on kompressio-ominaisuus. Mikä se oikeastaan on ja onko siitä hyötyä?

Kun puhutaan tukisukista, monille tulee mieleen mummo polvisukkineen. Tai veritulpan pelossa jalkaan kiskotut lentosukat Thaimaan-reissulla. Sukkavirityksissä on kuitenkin ideaa: niiden ja muiden kompressiovaatteiden käyttäminen perustuu tutkittuun faktatietoon.  

Kompressiolla varustettuja treenivaatteita on käytetty lääketieteessä hyvin tuloksin jo vuosikymmeniä. Lääkinnälliset tukisukat kehitettiin alun perin tehostamaan verenkiertoa ja hoitamaan sairauksien aiheuttamaa turvotusta raajoissa.

Useat tutkimukset todistavat niiden tehon esimerkiksi laskimovaivojen hoidossa sekä suonikohjujen ja veritulppien ennaltaehkäisyssä. Myös monet seisomatyötä tekevät ovat jo kauan osanneet turvautua tukisukkiin jalkavaivoja torpedoidakseen.

Eipä siis mikään ihme, että myös liikuntatieteilijät ovat selvitelleet ilmiön vaikutusta liikuntasuorituksiin ja niistä palautumiseen. Viime aikoina kuntoilijatkin ovat innostuneet näistä ihmevermeistä, joista on tullut kauppoihin nimenomaan heille suunnattuja versioita. Mutta onko niistä saatu hyöty urheilussa yhtä kiistaton kuin lääketieteessä? Otetaanpa selvää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mikä se kompressio oikein on?

Kompressio kuulostaa komealta ja tehokkaalta – ilmankos se toimii myös markkinoinnissa. Simppelimmin ilmaistuna se tarkoittaa painetta. Ilmiön tarkempi selittäminen vaatii hippusen faktaa verenkierrosta.

Lääketiede kertoo, että veri virtaa alaraajoista takaisin sydäntä kohti kiitos pohjelihaksen, joka pumppaa verta ylöspäin. Apunaan pohkeilla ovat laskimoissa olevat läpät, jotka estävät veren puskemista takaisin alaraajoihin. Jos läppien toiminta heikkenee, syntyy laskimoiden vajaatoimintaa. Nestettä alkaa pakkautua alaspäin nihkein seurauksin: paine suonistossa kasvaa ja verenkierto hidastuu. Jalat turpoavat, syntyy suonikohjuja ja veritulpan vaarakin kasvaa.

Tässä kohdassa näyttämölle astuu kompressio. Napakasti puristava sukka tukee laskimoja ulkoisesti, jolloin laskimoläpät sulkeutuvat paremmin. Toisin sanoen paine tehostaa läppien toimintaa, eikä veri valu takaisin alaraajoihin yhtä helposti. Laskimopaineen lisääntyessä verenkierto siis tehostuu.

Lisätehoa treeniin?

Ja nyt tarkkana! Pääsimme äsken kompression mahdollisiin vaikutuksiin urheilussa, sillä teoriassa verenkierron parantuminen tehostaa kestävyyssuoritusta. Mutta suurilta osin vain teoriassa, sillä ihan näin suoraan kompressiolla varustetut treenivaatteet eivät suoritusta paranna.

Sen sijaan niistä voidaan saada pientä lisätehoa siksi, että ne vähentävät kudosten liikettä suorituksen aikana. Kun askel osuu maahan,  lihaskudos liikkuu sivu- ja pystysuunnassa. Tämä liike haittaa lihassupistusta sekä lihaksia käskyttävien hermojen toimintaa. Kompressiovaatetta käytettäessä lihas aktivoituu paremmin, ja sen supistus tehostuu lihaskudoksen ylimääräisen liikkeen  vähennyttyä. 

Treenivaatteista etua lajiin

Kärsimättömimmät jo odottavat, että kuinka paljon sitä mahdollista lisäbuustia nyt sitten saa.  Yksiselitteistä vastausta ei ole. Toistaiseksi kompressiovaatteiden vaikutuksesta treenitehoon on ristiriitaista näyttöä. Ihmeparannuksia ne eivät suorituksiin tuo, mutta joissakin lajeissa niistä voi saada pientä jeesausta. Eli missä?

Pitkiä matkoja juostessa kompressio voi parantaa juoksunopeutta. Ero vauhdissa on kuitenkin vain 1–2 prosentin luokkaa. Myös maitohappoja alkaa kompressiokuteissa harjoitellessa kertyä vasta vähän kovemmalla vauhdilla pinkoessa. 

Hyppyjen ja spurttien kaltaisissa räjähtävissä suorituksissa kompressiosortseista tai -sukista voi olla hyötyä. Silloin treenivaate tehostaa lihasten ja hermoston yhteispeliä, lihasten ylimääräinen liike alastulossa vähenee ja treenivaate antaa tukevan tunteen suoritukseen. 

Väsyttäviä salisarjoja puristevaatteet eivät ilmeisesti juuri tehosta. Esimerkiksi uuvuttavat polvenojennus- ja koukistusliikkeet sujunevat yhtä hyvin tavallisissakin trikoissa. 

Auttaako palautumsiessa?

Palautumisen suhteen on parempia uutisia. Kuten opimme, paine tukee kudosta sekä tehostaa veren ja nesteiden kiertoa raajoissa. Lihakset siis vaurioituvat ja kipeytyvät harjoitellessa vähemmän, ja palautuminen nopeutuu. Siksi kompressiovaatteita voi olla hyvä pitää myös treenien jälkeen – tutkimuksissa niitä on käytetty jopa 12–72 tuntia. 

Niistä voi hyötyä myös treenien välissä. Erästä tutkimusryhmää seurattiin kolme päivää treenin jälkeen: sukkia koko ajan käyttäneillä oli vähemmän lihaskipua. Heillä lihasvoimakin palautui ripeämmin.

Ihmeitä nämä vermeet eivät toki tee palautumisessakaan. Ne eivät toimi paremmin kuin esimerkiksi kylmävesialtaat tai matalatehoiset palauttavat treenit. Tosin moni varmasti ilahtuu, ettei tarvitse hyppiä jääkylmiin altaisiin tai avantoon!

Kenelle sitten?

Kovaa ja usein harjoitteleva voi saada kompressiolla varustetuista treenivaatteista etua palautumiseen. Jos lihaskipu vähentyy tamineiden avulla, voi seuraavana päivänä kuntoilla tehokkaammin ja turvallisemmin, kipuhan altistaa myös vammoille. Suoritusteho saattaa hitusen parantua esimerkiksi tiukoissa kestävyysharjoituksissa tai väsyttäviä hyppyjä sisältävissä jumpissa. 

Jos treenaat vain 2–3 kertaa viikossa, lihaskivusta palautuminen ei yleensä rajoita tekemistä. Kompressiovaatteista ei silloin ole kauheasti iloa. Osa sukkien vaikutuksesta saattaa myös olla psyykkistä. Eli ei niistä toki haittaakaan ole, jos tunnet saavasi niistä lisätukea.

Sukat saattavat auttaa, jos alaraajat kramppaavat usein harjoituksissa tai penikkatauti vaivaa sääriä. Kompressiotekstiilien tehosta kuntoiluun liittyvien kiputilojen ehkäisyssä on kuitenkin olemassa lähinnä kokemusperäistä tietoa. 

Sukat voivat olla hyvä apu myös silloin, jos treenin jälkeen joutuu istumaan tai seisomaan pitkiä aikoja, vaikkapa töissä. Sen sijaan jos sinulla on terveydellisiä ongelmia esimerkiksi verenkierron ja raajojen turvotuksen kanssa, on syytä hakeutua lääkärin pakeille.

Teksti Timo Haikarainen