Kun arki on kiireistä ja treenejä on jäänyt välistä, voit hieman korvata menetettyjä kertoja tehoviikonlopuilla.

Onko tervettä treenata kaksi kertaa päivässä?

Ovatko treenit karanneet käsistä, jos pitää päästä liikkumaan kaksi kertaa päivässä? Ei hätää, tahti on juuri hyvä!

Kun treenaat tavoitteellisesti, välillä kannattaa tehdä raskas viikko, jolloin harjoittelet esimerkiksi kolmena päivänä kaksi kertaa.  Kilpaurheilijoille tahti on peruskauraa. Teho perustuu siihen, että kaksi lyhyttä treeniä jaksaa tehdä napakammin kuin yhden pitkän. Myös treenimotivaatio on silloin suurempi.

Kaksi eri sessiota myös vähentää loukkaantumisriskiä, kun keskittyminen ei väsymisen takia herpaannu niin herkästi. 

Myös silloin, kun arki on kiireistä etkä ehdi säännöllisesti liikkua, voit hieman korvata menetettyjä treenikertoja tehoviikonlopuilla, jolloin treenaat kaksi kertaa päivässä ja liikuntakertoja tulee neljä. Säännöllisesti toteutettuna pelkät viikonlopun bootcampit eivät kuitenkaan riitä.

Esimerkiksi liikunnan sokeri aineenvaihduntaa kiihdyttävät vaikutukset näyttävät pysyvän yllä vain parin päivän ajan, joten parhaiten kehityt treenaamalla vähintään joka toinen päivä. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tee treenit näin:

– Tee aamulla voimaharjoittelu ja illalla kestävyystreeni. Tai vaihtoehtoisesti aamulla jalkalihakset ja illalla ylävartalo.

– Pitkän aamulenkin ja illan salitreenin yhdistelmä ei toimi yhtä hyvin, sillä kestävyysliikunnasta keho palautuu hitaammin kuin lihaskuntosetistä, etkä silloin saa treeneistä kaikkia tehoja irti.

– Pidä treenien välissä kuitenkin aina vähintään 4–6 tunnin tauko.

Asiantuntijoina akatemiatutkija Kari Kalliokoski  ja personal trainer Annika Vahomäki.

Teksti Mirja Aarnio