Hiki ei haise tuoreeltaan vaan vasta kohdatessaan iholla elävät bakteerit.

Pelkäätkö, että hiki haisee? Faktoja hiestä ja vinkit oikean dödön valintaan

Hiki ei ole häpeä. Läntit kainalossa ja selässä kertovat, että kroppasi on terve. Löydä itsellesi sopiva dödö.

Seuraavan kerran kun otsa puskee hikinoro- ja tai kainaloihin kostuu cd-levyn kokoiset läiskät, pidä sitä merkkinä tykistä treenistä ja siitä, että kroppasi toimii. Jos emme hikoilisi, kuupahtaisimme kesken treenin. Hiellä on siis ihan suotta inha maine.

Kroppa on nimittäin ohjelmoitu pitämään ydinlämpötilansa noin 37 asteessa. Hikoilu viilentää kehoa ja on siten osa kehon lämmönsäätelyjärjestelmää. Mitä kovemmin ja pitempään treenaat, sitä lämpimämmäksi kehosi tulee ja sitä enemmän se tarvitsee viilennystä eli hikoilua.

Sen vuoksi treenejä ei vedetä kuivin suin: jos keholta loppuu neste, se ei pysty hikoilemaan ja kirjaimellisesti ylikuumenee. Kun treenaat kovaa, juo vettä 1–2 desilitran annoksina 10–20 minuutin välein. Kevyemmässä treenissä 2–3 kertaa tunnissa riittää. Jatka veden tankkausta myös suorituksen jälkeen.

Tässä hieman lisää tietoa hiestä sekä vinkkejä dödöjen valintaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Hikeä voi haihtua pari litraa parissa tunnissa

Iholtamme haihtuu huonelämpötilassa noin litra vettä vuorokaudessa. Kovassa rasituksessa haihtuvan hien määrä voi olla jopa kaksi litraa tunnissa.

2. Ihmisessä on jopa miljoonia hikirauhasia

Meillä on 2–3 miljoonaa hikirauhasta, eniten kasvoissa, kainaloissa, kämmenissä ja jalkapohjissa. Hikirauhasia on pieniä ja isoja. Pieniä on kaikkialla kehossa, erityisesti jalkapohjissa ja kämmenissä, ja juuri ne säätelevät kehon lämpötilaa. Isoja hikirauhasia on lähinnä kainaloissa ja genitaalialueella. Ne ovat vastuussa yksilöllisestä ominaistuoksustamme.

3. Tuore hiki ei haise

Tuore hiki ei haise miltään – ellet ole popsinut kaali- tai sipulisoppaa, valkosipulista aiolia tai naukkaillut viiniä. Hienhajuksi nimittämämme epämiellyttävä tuoksu syntyy, kun iholla elävät bakteerit alkavat hajottaa hien sisältämiä valkuaisaineita.

4. Perusdödö sopii niukasti hikoilevalle 

Käytä perinteistä deodoranttia, jos kainalosi tuoksahtavat, mutta eivät virtaa valtoimenaan. Perusdödöt ehkäisevät bakteerien kasvua ja peittävät pahaa hien hajua hyvällä tuoksullaan, mutta eivät estä kainaloiden kostumista.

5. Antiperspirantti auttaa märkiin kainaloihin

Valitse antiperspirantti, jos kainaloissasi on aina märät läntit. Antiperspirantti kannattaa levittää kainaloihin illalla, jotta alumiinisuolot pääsevät imeytymään hikirauhasiin, kun ne ovat lepotilassa. Alumiini saostuu hikirauhasen suulle ja tukkii sen. Aamulla voit käydä suihkussa ja vaikutus säilyy silti. Vahvimpia antiperspirantteja käytetään vain 1–4 kertaa viikossa. 

6. Herkkäihoiselle voi sopia kristallikividödö

Kokeile kristallikivideodoranttia, jos olet herkkäihoinen. Kivi kastellaan, jolloin siitä irtoaa suoloja, jotka tuhoavat iholla olevia bakteereja ja ehkäisevät näin hien hajua. Kainaloiden kostumista ne eivät ehkäise. Tuotteessa on luonnon omaa alumiinia, mutta sen molekyylit ovat suurempia kuin antiperspiranteissa ja siksi valmistajat vakuuttavat, ettei alumiini imeydy elimistöön.

Lue myös:

Vaivaako kiusallinen hikoilu? Ratkaisut 6 hikiongelmaan

Haiseeko hiki? Näin pistät hajut ja hikoilun kuriin

Teksti Leena Lukkari