selluliitti
Pelkkä lenkkeily ei tehoa, vaan tarvitaan kovaa lihaskuntotreeniä.

Pysyykö selluliitti sitkeästi pepussasi? Näin pääset siitä eroon

Treenaat peppua, mutta ei auta – selluliitti on ja pysyy. Kolme asiantuntijaa kertoo, mistä selluliitissä on kyse ja mitä sille voi tehdä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hoidot avuksi selluliittiä vastaan

”Selluliitti on ulospäin näkyviä rasvasoluja. Niiden määrä on vakio, mutta koko vaihtelee. Ne sijaitsevat side kudoksen muodostamissa lokeroissa. Naisilla lokerot ovat pyöreitä ja pulleita ja miehillä suunnikkaan muotoisia, siksi selluliitti näkyy naisilla helpommin.

Geenit vaikuttavat selluliitin syntyyn. Vaaleaihoiset reidekkäät ihmiset kärsivät siitä enemmän, mutta suurin syy on huonot elintavat.

Selluliittia voidaan silottaa laitehoidolla, jos ihminen lisäksi liikkuu ja syö terveellisesti. Radiofrekvenssihoito saa rasvasolut luovuttamaan nestettä ja kutistumaan. Hoito myös vahvistaa löystynyttä ihoa. Ultraäänihoito saa solut värähtelemään ja säännöllisesti käytettynä se rikkoo rasvasoluja pysyvästi.”

Esteettisiin hoitoihin erikoistunut  sairaanhoitaja Pia Airaskorpi

Treenaa kunnolla lihaksia

”Karkeasti sanottuna selluliitti on härskiintynyttä rasvaa. Rasvakudoksen huonon aineenvaihdunnan vuoksi siitä on vaikeaa päästä eroon. Pikadieetit eivät auta, vaan dieetillä koko aineenvaihdunta voi mennä jumiin ja rasvan palaminen lakkaa tyystin. Liikuntakaan ei polta rasvaa paikallisesti.

Kehoa voi kuitenkin muokata hankkimalla lihaksia oikeisiin paikkoihin. Pelkkä lenkkeily ei tehoa, vaan tarvitaan kovaa lihaskuntotreeniä.

Lihasmassa polttaa paremmin kaloreita ja selluliittinenkin kohta on kauniimpi, kun alla on treenattu lihas. Kyseessä on usein pitkäaikainen, vuosienkin projekti. Nyrkkisääntö on, että sinne mihin rasva helpoiten kertyy, sieltä se lähtee viimeisimpänä.”

IFBB:n päävalmentajana vuoteen 2013 toiminut personal trainer Maija Jouhki

Hoida ihoa

”Selluliittiin ei ole olemassa kirurgista hoitoa, ja se on uusiutuva luonnonvara. Rasva on ihon pintakerroksen alla kuin pienissä toisissaan kiinni olevissa sidekudoksen muodostamissa siiloissa. Kun ihminen lihoo, rasva ei mahdu leviämään enää sivusuunnassa, vaan pursuu siilon reunojen yli ja näkyy selluliittina.

Selluliittia voi tulla laihallekin etenkin iän myötä, kun ihon elastisuus heikkenee, eikä se pysy enää napakasti siilojen päällä tukemassa. Ohentunutta ihoa voidaan vahvistaa paikallisesti A-vitamiinilla, esimerkiksi neulaushoidolla.

Rasvaimu ei poista selluliittia, koska imu kohdistetaan syvempiin rasvakerroksiin. Imua ei voi eikä saa kohdistaa pintakerrokseen. Se voi jopa syventää ihon epätasaisuutta.”

Plastiikkakirurgi Asko Salmi, Sairaala KL

Lue myös:

Kannattaako kollageenia syödä purkista?

5 faktaa ihon kuorinnasta

Salille vai ei? 6 vinkkiä, joiden avulla motivaatio treeniin säilyy

Teksti Leena Lukkari
Kuvat Fotolia