Haluatko treenata vahvat käsivarret? Tavoite alkaa ensin haaveesta, jota viilataan tarkemmaksi.

Haluatko saada tuloksia treeneistäsi? Näin onnistut tavoitteissa

Jotta treeni tuottaa haluamasi tulokset, täytyy asettaa kunnon tavoitteet. Tämän jutun avulla onnistut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Muodosta tavoite haaveesta

Ota hyvä asento ja tuumaa rauhassa. Miksi liikut? Mikä vetää sinut treenisalille, jumppaan, tanssitunnille tai lenkkipolulle? Ehkä haluat jaksaa stressaavan työputken läpi, mahtua tuumakokoa pienempiin farkkuihin, saada piukan pyllyn tai vaikka päästä ohjaamaan lempiryhmäliikuntatuntiasi? 

Ole rohkea ja kirjaa kaukaiseltakin kuulostavat haavehattarat. Tavoitteen kuuluu pelottaa hieman.

2. Hio tavoitteen yksityiskohdat

Urheiluruudusta tutut ”Teen parhaani ja katson mihin se riittää” – höpinät eivät vie ykköstuloksiin – tämän todistavat tutkimuksetkin. Tavoitteen pitää olla täsmällinen. Jos haluat pudottaa painoa, päätä kilomäärä, jota tavoittelet. Jos haluat lisää voimaa, kiikarissa voi olla kolme puhdasta leuanvetoa tai 50 kilon penkkipunnerrus.

Tavoitteen pitää olla myös aikaan sidottu. Tsekkaa kalenteristasi tavoitepäivämäärä, niin pääset varmemmin perille.

3. Pistä itsesi likoon

Syynää tavoitettasi tuorein silmin: onhan se tarpeeksi haastava? Urheilijoita tutkittaessa on havaittu, että liian vaatimattomat tavoitteet johtavat rimanalituksiin. 

Omin päin voi olla hankalaa arvioida, onko tähtäin sopivan haastava, mutta silti saavutettavissa. Kaveritkin saattavat antaa joko turhan pessimistisiä tai yltiöoptimistisia arvioita. Jos haluat esimerkiksi kasvattaa reippaasti lihasmassaa tai juosta puolimaratonin tiettyyn aikaan, saatat tarvita asiantuntijan sparrausta.

4. Jaa tavoite välietappeihin

Iso painonpudotus, reipas kropan muokkaaminen ja rankka juoksuhaaste ovat isoja ponnistuksia. Siksi urakka kannattaa jakaa välietappeihin. Tiedät olevasi matkalla oikeaan suuntaan ja saat jippii-elämyksiä tasaisin väliajoin. 

5. Kirjoita ylös

Kynä käteen! Kun kirjoitat tavoitteesi paperille, sitoudut niihin tiukemmin ja onnistut todennäköisemmin. 

Teippaa tavoitelauseesi esimerkiksi vaatekaapin oveen ja työpisteen seinälle. Voit myös kirjoittaa tavoitteet uudestaan pari kertaa viikossa. Silloin ne pysyvät mielessäsi ja tsemppaavat heikkoinakin hetkinä. 

6. Tee kunnon strategia

Tavoite yksin ei riitä. Täytyy myös tietää, millaisilla kikoilla sinne päästään. Tarvitaan siis noheva toimintasuunnitelma. Tässäkin saatat tarvita ammattilaisen harjaantunutta silmää. Personal trainer tai ravitsemusterapeutti osaa arvioida, riittääkö suunnittelemasi harjoitusmäärä tai ruokavalioviilaus tavoitteen saavuttamiseen. 

7. Huolehdi edistymisestä

Jos et tiedä, missä mennään ja oletko pysynyt aikataulussa, into latistuu. Painonpudottajan tulee oppia käyttämään vaakaa, kun taas kiinteyttäjä voi mitata vyötärönympärystään tai rasvaprosenttiaan. Nostetut kilot ja lenkkiajat puolestaan kertovat kunnon kohoamisesta. 

Konkreettisten mittareiden avulla voit laatia uusia välitavoitteita. Toimintasuunnitelmaa saa ja pitää muuttaa, jos homma ei tuota tulosta. 

Lue myös:

Tällä treenillä tulee lihasta

Potkua salitreeniin – Näin hyödynnät palautusajan

Teksti Timo Haikarainen