Ilmavaivoja tai turvotusta? Näin helpotat ärtynyttä suolta

Kun vatsavaivat, krampit, turvotus ja pahoinvointi vaivaavat, kyseessä voi olla ärtynyt suoli. Esittelemme apukeinoja siihen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Tsekkaa ruokalautanen kuntoon

Gluteeni, erityisesti vehnän, sekä maissi ärsyttävät suolta. Samoin laktoosi ja sorbitoli saattavat pahentaa oireita. Sorbitolia on erityisen paljon omenoissa, päärynöissä, persikoissa, kirsikoissa ja kuivatuissa hedelmissä. Kemiallisesti valmistettu sorbitoli on puolestaan yleinen makeutus- ja emulgointiaine valmisruuissa ja ruoka jalosteissa, joten kaupassa kannattaa olla tarkkana. 

Vältä kahvia, teetä, kolajuomia, suklaata, sipuleita, sitrushedelmiä ja kaaleja. Pyri jättämään drinksuttelut ja viinit väliin. Mausteiset ruuat – esimerkiksi chili – voivat saada herkän suolen oirehtimaan. Muita kenkkuilijoita ovat olut, siemenet, keitetyt  munat, hiilihappoiset juomat, pähkinät, vehnäleseet ja popcorn.

ASKEL 1:  Pidä ruokapäiväkirjaa muutaman päivän ajan. Kirjaa kaikki ruokasi ja juomasi ja niiden aiheuttamat kummalliset tuntemukset. Näin pystyt tunnistamaan ainakin osan ruuista, jotka kurjistavat oloasi.

2. Ärtyneelle suolistolle kuitua

Suolisto rakastaa kuitua, ja erityisesti psylliumin on todettu helpottavan ärtyvää suolta. Lataa lautasellesi myös paljon vihreitä vihanneksia.

Liukoinen kuitu on tärkeää jokaiselle ärtyneestä suolesta kärsivälle, ja sen parhaita lähteitä ovat kauraleseet ja chiansiemenet. 

ASKEL 2: Tutustu psylliumiin ja chiansiemeniin. Jotta ne hellisivät suolistoa, ne tulee turvottaa. Kaada chian tai psylliumin päälle vettä, mehua tai muuta nestettä (1 osa siemeniä, 7 osaa vettä) ja anna liueta geelimäiseksi. Geelin voit maustaa vaikkapa suolistoa hellivällä lakritsinjuurijauheella tai kanelilla ja stevialla. Voit käyttää mössöä smoothieissa ja puuroissa tai sekoittaa jogurtin joukkoon. 

Aloita teelusikallisella ja lisää määrää hiljalleen, ettei suolisto säikähdä lisääntyneestä kuidusta. Muista juoda riittävästi.

3. Tankkaa probiootteja

Ripuli saattaa häätää suolistosta hyviä bakteereja, jotka ovat tärkeitä vastustuskyvyn, ruuansulatuksen ja  ruuan imeytymisen sekä tiettyjen vitamiinien tuottamisen kannalta. 

ASKEL 3: Syö runsaasti hyviä bakteereja eli probiootteja sisältäviä ruokia, kuten hapankaalia (paitsi jos se aiheuttaa ilmavaivoja), misoa ja maustamatonta luomujogurttia.

Satsaa laadukkaaseen probioottivalmisteeseen, joka sisältää ainakin Lactobacillus Plantarum -kantaa. Sen on todettu olevan erityisen hyvä ärsyyntyneen suolen hoitamisessa.

4. Älä hotki ruokaa

Liian suuret annokset tuovat ruuansulatuselimistölle ja suolistolle kovan työtaakan ja voivat aiheuttaa ummetusta ja turvotusta. 

ASKEL 4:  Syö useita pieniä aterioita muutaman suuremman latingin sijaan. Tarkkaile myös syömisrytmiäsi – syö ensin suu tyhjäksi, ennen kuin lappaat seuraavan haarukallisen.

 

5. Kerrytä sylkeä

Moni ärtyneestä suolesta kärsivä  kärsii myös kuivasta suusta. Sylki on itse asiassa luonnollinen laksatiivi, ja ilman sitä monet entsyymit eivät pysty toimimaan. Tämä puolestaan voi ärsyttää suolistoa.

ASKEL 5:  Syö ruokia, jotka lisäävät syljen eritystä – kuten kitkeriä salaattivihanneksia (rucola ja endiivi) – ja ota luontaistuotekaupasta saatavia Ruotsin tippoja ennen ateriaa. Vältä veden juomista aterian aikana, niin pureskelet ruuan paremmin etkä turhaan laimenna ruuansulatusnesteitä vedellä.

6. Jalkaa toisen eteen

Leppoisa treeni, kuten kävely, toimii hyvänä suoliston vauhdittajana ja olon hellittäjänä. 

ASKEL 6:  Käy puolen tunnin kävelyllä aina, kun voit.

Lue myös:

Voiko intuitiivinen syöminen olla terveellistä?

Parhaat siemenet, joita kannattaa syödä säännöllisesti

Näin tunnistat ärtyneen suolen

– Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS eli irritable bowel syndrome) tuntuu turvotteluna ja kipuna eri puolilla vatsaa. Joillakuilla ripuli ja ummetus vuorottelevat eri päivinä, toisilla on pääasiassa jompaakumpaa.

– Monilla on tunne, että suoli ei tyhjene ulostaessa. Vatsakivut saattavat helpottua vessassa käynnin jälkeen.

– Oireet vaihtelevat paljon: välillä ne ovat poissa, välillä vaivaavat paljon.

– Pidä oireistasi päiväkirjaa.

LÄHDE: Terveyskirjasto

Teksti Hanna Skyttä